بسته بندی کالای پستی
با توجه به نوع مرسوله و محتویان آن به انواع مختلفی دسته بندی میشود. در اینجا قصد داریم که چگونگی بسته بندی مرسولات
و اهمیت و چرایی هزینه نمودن آن را بررسی کنیم. برای ارسال بسته های برون شهری باید از قواعد خاصی برای بسته بندی مرسولات استفاده کنید. این قوانین معمولا کمتر مورد توجه هستند و تنها در زمان حادثه متوجه اهمیت آنها میشویم.
قوانین کلی در بسته بندی
چند قانون عمومی برای تمام انواع بسته بندی مرسولات وجود دارد که حتما باید رعایت شوند. خیلی از مواردی که اینجا مطرح می شوند، جنبه ی اطلاعات عمومی دارند و مطرح شدن شان صرفا باعث یادآوری می شود. به عنوان مثال طبیعی است که بسته بندی شما نباید حجم خالی زیادی داشته باشد؛ زیرا وجود فضای خالی در بسته بندی مرسولات، منجر به تکان خوردن محتویات درون جعبه می شود و ممکن است منجر به آسیب رساندن به کالاها شود. همچنین ممکن است فضای خالی موجود بین کالا و جعبه بر اثر ضربه از بین برود و به کالای درون بسته خسارت وارد شود.
اگر مرسولات در جریان حمل ونقل در معرض رطوبت قرار بگیرند، باید از بسته بندی ضدآب استفاده شود. این کار با استفاده از یک کیسه ی پلاستیکی هم قابل انجام است و ضرورتی برای استفاده از وکیوم وجود ندارد. در ضمن برای کالاهای حساسی مثل شکستنی ها باید از یونولیت یا پلاستیک حباب دار استفاده کنید. استفاده از کارتن مقوایی و پلاستیک حباب دار از استانداردهای اولیه در بسته بندی مرسولات پستی هستند.
انواع بسته بندی پستی
همانطور که گفته شد، بسته بندی مرسولات پستی یکی از مهمترین عوامل در سالم رسیدن آنها به شمار میرود. لذا بسته بندی مناسب جهت ارسال اهمیت بالایی دارد. برای انتخاب بهترین روش بسته بندی لازم است به چند عامل توجه داشته باشید. وزن محصول تعیین کننده میزان استحکام بسته بندی و ابعاد آن بیانگر ابعاد بسته مورد نظر است. در صورتی که قصد ارسال محصولات شکستنی را دارید، باید حداکثر جوانب احتیاط را در بسته بندی آن رعایت کنید. ارسال محصولات با ارزش بالا نیز بدون شک ملاحظات خاص خود را میطلبد.
میتوان بستهبندی مرسولات را به دستههای زیر تقسیمبندی کرد:
مرسولات شکستنی: این نوع از مرسولات باید توسط نایلون حبابدار و جعبه مقوایی متناسب با ابعاد بسته، بستهبندی شوند به نحوی که در حین حمل دچار آسیب نشوند.
مایعات: که شامل انواع نوشیدنیها، پماد و کرم، عطر، مواد شوینده، مواد ضدعفونیکننده، ژل و … هستند؛ در درجه اول باید اطمینان حاصل کنید که درب محصولات محکم بسته شده باشد؛ این دسته از مرسولات باید توسط نایلون سربسته و جعبه مقوایی متناسب با ابعاد ظرف مایع بستهبندی شوند تا تحت هیچ شرایطی به ظرف محتوای مایع فشار وارد نشده و مایع داخل بسته در صورت خارج شدن به سایر مرسولات آسیب نرساند. همچنین بهتر است فضای خالی داخل جعبه توسط ضربهگیر فومی یا نایلونی پر شود تا مانع از تکان خوردن و افتادن بار داخل جعبه گردد. ضمنا بهتر است عبارت مرسوله حساس و همچنین علامت فلش رو به بالا نیز روی بستهبندیها درج شود.
پوشاک: این نوع از مرسولات باید داخل کیسه یا جعبه درب بسته و به صورت پلمپ قرار گیرند؛ بهطوری که از تماس مایعات و آلودگی با محتوای بسته جلوگیری گردد.
مطبوعات: این دسته از مرسولات از جمله مجله و نشریه باید داخل پاکت کاغذی درب بسته و یا سلفون درب بسته قرار داده شوند.
پاکات: این دسته از مرسولات نظیر نامه، دعوتنامه و… نیز باید داخل پاکت کاغذی درب بسته و یا سلفون درب بسته قرار داده شوند.
بسته بندی مرسولات شکستنی
مرسولات شکستنی یکی از حساسترین نوع مرسولهها محسوب میشوند که بسته بندی آنها نیازمند دقت و توجه بالایی است. معمولا برای بسته بندی مرسولات پستی شکستنی از یونولیت و یا پلاستیکهای حبابدار استفاده میشود تا محصول مورد نظر به خوبی در داخل آنها قرار بگیرد. ضمن اینکه جعبه مقوایی نیز باید از ضخامت و استحکام بالایی برخوردار باشد تا از بروز هر گونه آسیب به محصول جلوگیری شود.
حجم کارتن پستی برای بسته بندی مرسولات پستی شکستنی، باید حدود ۲ الی ۳ برابر ابعاد کالاها باشد. با وجود اینکه در بسته بندی پستی تلاش میشود حجم فضای خالی به حداقل برسد، اما در مورد محصولات شکستنی، با توجه به حساسیت بیش از حد کالا، لازم است فضای کافی برای ضربهگیرها در نظر گرفته شود.
- در صورتی که قصد ارسال چند قطعه شکستنی در یک جعبه را دارید، هر یک از اقلام باید به طور جداگانه با یک ورق پلاستیک حبابدار حفاظت شوند. به عنوان مثال، اگر قصد ارسال یک ظرف شیشهای یا چینی دربدار را دارید، درب و ظرف، هر یک باید به طور جداگانه حفاظت شوند.
- دور هر یک از قطعات را با یک ورق پلاستیک حبابدار با ابعاد مناسب بپوشانید. در هنگام بستهبندی ظروف توخالی همچون فنجان سفالی، فضای خالی داخل لیوان را نیز به خوبی بپوشانید. سپس ورق پلاستیک را به خوبی با چسب شیشهای ۵ سانتیمتری چسبکاری کنید، طوریکه از هیچ زاویهای، احتمال باز شدن پلاستیک وجود نداشته باشد.
- کف کارتن پستی را با یک لایه ضربه گیر (مانند شانه تخممرغ) بپوشانید. سپس هر یک از قطعات را روی لایه ضربه گیر چیده و در حد فاصل هر قطعه با قطعه دیگر، فوم بستهبندی با ابعاد مناسب قرار دهید. حد فاصل هر یک از قطعات با جدارههای کارتن نیز باید با فوم بستهبندی یا سایر لفافهای مناسب پوشانده شود.
- در صورتی که پس از چیدن قطعات، مقداری از فضای بالای جعبه خالی ماند، این فضا نیز بر حسب ابعاد آن باید با فوم یا لایه ضربه گیر یا ورقهای یونولویت پوشانده شود. طوری که با بستن درب جعبه، هیچ یک از قطعات لق یا در حال حرکت نباشند.
- پس از پوشاندن جعبه با ضربهگیرها، احتمال انبساط جعبه وجود دارد. به همین دلیل، دور جعبه باید از چندین جهت به صورت طولی و عرضی به صورت ۳۶۰ درجه چسبکاری شود طوری که احتمال باز شدن یا پاره شدن کارتن پستی به حداقل برسد.
نکات مهم در بسته بندی مرسولات پستی
به طور کلی، دو گزینه اصلی برای بسته بندی مرسولات پستی، پاکت حبابدار و کارتن پستی است. انواع بستههای پستی باید متناسب با کالای ارسالی انتخاب شوند.
- در هنگام بسته بندی مرسولات پستی، جعبهای با نزدیکترین ابعاد به محصول انتخاب کنید تا کمترین فضای خالی ایجاد شود.
- انتخاب جعبه با ابعاد مناسب هم مانع از آسیب به محصول شده و هم هزینههای شما را کاهش میدهد.
- در صورتی که احتمال قرار گرفتن بسته در معرض رطوبت را میدهید، حتما از بسته بندی ضد آب استفاده کنید.
- حداکثر وزن کالاها برای ارسال با پاکت پستی ۲ کیلوگرم است و ابعاد لوازم نیز نباید طوری باشد که شکل پاکت عوض شود. پاکت حبابدار برای ارسال کتاب و نشریات با حجم کم، اوراق، البسه کوچک، قطعات کامپیوتری و لوحهای فشرده و مواردی از این قبیل مناسب است
- برای چسباندن بستهها تا 7 کیلوگرم، از چسبهای شفاف استفاده کنید.
- برای چسباندن بستهها تا 12 کیلوگرم، از چسبهای نواری فعالشونده با آب استفاده کنید که قدرت بالایی دارند.
- در صورتی که مرسوله ، امکان ارسال با پاکت حبابدار را نداشته باشد، لازم است از کارتن پستی استاندارد استفاده شود. کارتنهای پستی استاندارد در ۹ سایز اصلی و ۲ سایز کیبوردی با مقوای دایکاتی ۳ لایه و ۵ لایه (متناسب با ابعاد کارتن) تولید میشوند. همچنین امکان استفاده از کارتنهای سفارشی برای کالاهایی با ابعاد بزرگتر وجود دارد.
- بسته بندی مرسولات پستی مختلف همچون کتاب و نشریات، مایعات، لوازم دیجیتال، لوازم شکستنی و پوشاک، نیازمند ملاحظات ویژهای است که در این مطلب مورد توجه قرار گرفت.
جمعبندی
در این مطلب به قوانین و استانداردهای بسته بندی سفارش مشتریان برای ارسال از طریق پست اشاره شد.
و در انتها تاکید میکنیم اگر به اندازه کافی به بسته بندی محصولات توجه نکنید، مجبور به تحمل خسارت خواهید شد. این امکان همیشه وجود دارد در فاصله ارسال ممکن است بسته فوق دچار حوادث و آسیبهای گوناگونی شود. پس تا حد امکان سعی کنید به قوانین بسته بندی مرسولات پستی توجه داشته باشید تا زحمات فراوانتان به باد نرود. خیلی ها علاوه بر بسته بندی اصلی محصول، به بسته بندی ارسال هم بها می دهند. به هر حال در بسته بندی هر مرسوله باید کیفیت به خوبی رعایت شود.